Inspirace minulostí na talíři současnosti
Ke všem jídlům světa a k jejich ingrediencím se váže historie dlouhá jako lidstvo samo. Každý pokrm musel být v nějakém okamžiku poprvé připraven, čímž se zrodil recept, jenž byl po generace dále předáván, upravován, a jindy zůstal téměř beze změn. Tato kniha vás obohatí o střípky z historie vybraných jídel, které si následně dle uvedených receptů z dostupných surovin můžete připravit. Nechte se inspirovat krásnými fotografiemi pokrmů se starou duší a svou kuchařskou tvorbou pokračujte v jejich příběhu.
Věnování a podpis do zakoupené knihy:
Pokud máte zájem o vepsání věnování nebo pouze podepsání kuchařky, napište své požadavky do textového pole „zadat poznámku pro prodejce“ v posledním nákupním kroku „informace o vás“.
Kategorie: | KUCHAŘKA |
---|
Kuchařka je rozdělena do 10 kapitol – kaše, polévky, maso, ryby, houby, luštěniny, zelenina, ovoce, pečivo, moučníky. V každé kapitole se nejdříve v úvodu dozvíte, jak se v historii měnila důležitost jednotlivých jídel i skladba používaných surovin, a následně se můžete nechat inspirovat recepty, kterých je dohromady celá stovka. Uvařit si například budete moci jednoduchou ovesnou kaši se šípky nebo žitnou s ořechy či semencovou z konopných semínek. S polévkou ze starého Říma se dostanete 2000 let nazpět a s česnekovým úkropem nebo bramborovou přidělankou se vrátíte do minulosti jen o pár století. Masový pohanský koláč vás zavede do starého Babylónu, nadívané citrony do času baroka a jehněčí s řepou do období našeho vrcholného pastevectví. V kapitole o rybách zavzpomínáte na lososy nebo úhoře v našich řekách, připravíte si kapří karbanátky podle Rettigové a pstruha na páře s vinným přelivem. V houbách a luštěninách si připomenete základní suroviny, které utvářely staročeskou kuchyni, a třeba se pro některé z nich nadchnete a vaše talíře ovládnou hříbkové knedlíky nebo pečený bob. V zelenině a ovoci budete moci objevit jejich zapomenuté druhy a buď se je pokusíte sehnat, nebo uvedený recept lehce připravíte z dostupnějších odrůd. Pokud máte obavy z kváskového pečení, ale rádi byste se do něj pustili, může vám pomoci návod, jak upéct kváskový chléb pro začátečníky nebo jednoduchý samožitný chléb se semínky. V moučnících vás čekají velmi snadné recepty jako například tradiční perník, jen jiným způsobem zpracovaný, koláčky z ovesných vloček a višňová bublanina, tak jak se dělala dříve. Nebo se můžete pustit do pečení stoletého čokoládového dortu či se zamyslet nad tajemstvím dortu brabantového. Jelikož se v receptech často používá víno, dozvíte se v závěru kuchařky, jaké druhy vybírat, kam všude se hodí a za jak dlouho se z něj odpaří alkohol.
DETAILNÍ INFORMACE
Žánr: tradice, zvyky, obyčeje, zdravá kuchyně
Ilustrátor: Pavla Janečková Hájková
Jazyk: čeština
Počet stran: 232
Datum vydání: 03.11.2022
Věk od: 15
Formát: 245x280 mm
Nakladatelství: CPRESS
Hmotnost: 1,23 kg
Vazba: vázaná s laminovaným potahem